Hírek

Fa Nándor visszatérése a csodahajóval

Fa Nándor 60 éves, ezt a jeles jubileumot sem tétlenkedve tölti. A háromszoros földkerülő, elkészült legújabb hajójával a Spirit of Hungary-vel, mellyel újra óceáni versenyvitorlázásra adja a fejét. A hajó 60 láb (18 m) hosszú, és karbonszálas műanyagból készült. Éppen ezért hihetetlenül merev, és erős. A beépített technológia pedig abszolút high-tech, csak a kábelek hossza mintegy harminc kilométer. Elkészítéséhez tizenhatezer munkaórára volt szükség.

Ki az a Fa Nándor?

Mégsem Farkas Helga maradványait találták meg

A rendszerváltás utáni első magyarországi emberrablás, a mai napig élénken él az emberek fejében. Talán azért is, mert az áldozat soha nem került elő, sem élve, sem holtan. Az Orosházán élő Farkas család a rendszerváltás nyertesei közé tartozik, legalábbis anyagi értelemben. Az édesapa Farkas Imre már a kilencvenes évek elején jól menő vállalkozó volt. Bárt, sörözőt és fagylaltozót üzemeltettek, de a szerencsejátékban is érdekeltségeik voltak. Később Szegedre költöztek, de rendszeresen visszajártak az orosházi vállalkozásaikat ellenőrizni.

Indul az influenzajárvány

A nagy hidegek után sokan élvezték a hirtelen jött felmelegedés áldásos hatásait. Az enyhüléssel együtt azonban úgy néz ki az influenzajárvány is beindul hazánkban. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai alapján az ország egész területén nőtt a megbetegedések száma. Február 10-16. között 22 400 beteget regisztráltak, Somogy megyében pedig az előző héthez képest két és félszeresére nőtt a fertőzések száma. A betegeknek kevesebb, mint egyharmada gyermek, erős kivételt képez Veszprém megye ahol a megbetegedések 63 százaléka gyermekeknél jelentkezett.

A veszprémi érsek a terroristák áldozatait is felelősnek tartja a tragédiáért

Márfi Gyula érsek liberálisként határozza meg önmagát. A Veszprém Megyei Naplónak küldött levelében mégis kifejti, hogy nem szeretne "az ultraliberális újságírók véleménydiktatúrájában" élni. A lap által szervezett megemlékezéssel, amellyel a Charlie Hebdónál agyonlőtt emberek előtt szeretnének tisztelegni, az érsek is egyetért, és hangsúlyozottan elítéli a terrortámadást.

Kidobott pénzek a mentőszolgálatnál

Noha milliárdokat költünk uniós forrásokból sürgősségi ellátásra és azon belül a mentésre, mindez csak kidobott pénz – állítja a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság. A szervezet szerint a teljes struktúrát újra kellene tervezni, de a kormány most is csak egyetlen elemre koncentrál: a háziorvosi praxisok helyzetének javítására.

Így változott a gyermekvédelmi törvény

Az Országgyűlés hétfőn döntött a szociális ellátási, a gyermekvédelmi és más törvények módosításának elfogadásáról. Ennek keretében rugalmasabb lehet a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony, a szociális intézményi elhelyezés elutasításával szemben a bírósághoz lehet fordulni, és a nevelésbe vett vagy utógondozói ellátásban lévő, még iskolába járó gyermekeknek is ingyenes lehet a közétkeztetés a jövőben. A módosító javaslatokat 130 igen szavazattal, 37 nem ellenében, 28 tartózkodás mellett fogadt el az Országgyűlés.

Átvették a Nobel-díjakat az idei kitüntetettek

Szerdán Stockholmban átadták az idei Nobel-díjakat. A ceremóniát, amelyet minden évben a díjat alapító svéd tudós, Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én tartanak, mindig élénk figyelemmel kíséri a világ, a díjátadást a svéd televízió közvetíti. Az ünnepséget követően a kitüntetettek egy banketten vehetnek részt, amelyen megjelenik a svéd királyi család is. Az idei díszvacsorára, majd az azt követő bálra 1250 vendég kapott meghívót.

Bécs, az emberi jogok városa

Közel egy évbe került az előkészítés, de talán megérte a sok munka: az osztrák főváros mostantól az emberi jogok városa lesz. És hogy mindez mivel jár? Egyszerű: a jövőben ezután minden döntést úgy hoznak meg, hogy végig szem előtt tartják az emberi jogok alapelveit. Vállalják, hogy garantálják a diszkriminációmentességet mind a politikában, mind pedig a közigazgatás terén, és bevonják az embereket a döntéshozatalba.

Áfacsalás szövi át a hazai használt autó piacot

Ha igaz a DasWeltauto állítása, akkor elmondható, hogy a használtan importált 1-5 éves autók jelentős részét áfacsalás útján hozzák Magyarországra. A cég csütörtöki közleményében számolt be erről, hivatkozva az általános piaci tapasztalatokra. Az idősebb importkocsik esetében más veszélyekre hívja fel a figyelmet a használt autók kereskedelmével foglalkozó cég: ezek ugyanis sokszor nagyon rossz állapotban, műszaki felülvizsgálat nélkül kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Évekig is eltarthat, mire a beteg a műtőbe kerül

A kórházi várólisták, úgy tűnik, csak nem akarnak rövidülni. Egyes esetekben akár hónapokat, sőt éveket is várni kell Magyarországon egy-egy műtéti ellátásra. Veszprémben azok járnak a legrosszabbul, akik térdprotézisműtétre várnak: a várakozás 554 nap. Igaz, ez még mindig messze jobb, mint az egri Marhot kórház, a maga 1800 napjával. De máshol sem jobb a helyzet, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint egy szürkehályogműtétre Pápán 45, Veszprémben 220, Ajkán 4 napot kell várni.

Oldalak

szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés