Veszélyes lehet a szobában száradó ruha?

Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos tüdőbetegséghez is vezethet, különösen azoknál, akiknek gyenge az immunrendszere vagy asztmában szenvednek. Az Aspergillus fumigatus nevű gomba különösen veszélyes, az orvosok egyre gyakrabban találkoznak olyan betegekkel, akiket ez a penészféle támadott meg.
David Denning professzor, a manchesteri aspergillosis központ munkatársa elmagyarázta, hogy egy adag száradó ruha akár két liter vizet is tartalmazhat. A nedvesség a száradás során a levegőbe kerül, és a penészgombák elszaporodásához vezet. Alapesetben nincs baj, hiszen a legtöbben immunisak vagyunk ezekkel a gombákkal szemben, és ha mégsem, akkor az immunrendszerünk is megvédhet a fertőzéstől, mielőtt az tüneteket okozna. Azok azonban már kockázatnak vannak kitéve, akiknek legyengült az immunrendszere (például kemoterápia vagy AIDS betegség következtében). Az asztmások szintén veszélyben vannak, ők a kórokozókat belélegezve köhögni, zihálni kezdhetnek. A veszélyeztetett csoportok esetében ugyanis a penészgomba belélegzése aspergillosist okozhat, ami maradandó, néha pedig végzetes károsodást okoz a tüdőben, és az orrmelléküregben. Az aspergillosis egy olyan tünetegyüttes, amely hátterében az Aspergillus penészgomba áll. A fertőzés jellemzően a légzőrendszert támadja meg: a légcsövet, az orrmelléküreget és a tüdőt. De máshol is megjelenhet, bárhol a szervezetben. A tünetek változatosak, lehet szó egyszerű zihálásról, de akár vért is köhöghet a beteg – mindezt számtalan tényező befolyásolja. A tünetek általában annál komolyabbak, minél gyengébb valakinek az immunrendszere. A fertőzés szerencsére nem terjed emberről emberre. A szakemberek mindenesetre azt tanácsolják, hogy használjunk szárítót vagy teregessünk inkább a szabadban. Ha ez nem megoldható, akkor használjunk egy olyan helyiséget, ahol keveset tartózkodunk, és ami távol van a hálószobától.

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés