Újfajta fűtőanyaggal működhet a jövőben a paksi erőmű

Új típusú fűtőanyagot alkalmazhatnak ezentúl a Paksi Atomerőműben: a magyar fejlesztésű üzemanyag-kazetták 12 hónap helyett 15 hónapig használhatók. Hamvas István, az erőmű vezérigazgatója a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy többféle lehetőséget megvizsgálva dolgozták ki az üzemeltetési ciklus növelésének programját. Az új fűtőelemeket, amelyekkel kitolható a termelési idő, az orosz üzemanyaggyártó cég az ottani és a magyar tudományos háttér bevonásával fejlesztette ki. A megnövekedett kapacitásnak köszönhetően a jövőben ritkábban kell leállítani a blokkokat üzemanyag-cserére, illetve kevesebb kiégett fűtőelem keletkezik. Több lehetőséget is megvizsgáltak, végül a nemzetközi tapasztalatok alapján döntöttek úgy, hogy az eddigi 4,2 százalékos átlagdúsítású helyett 4,7 százalékos átlagdúsítású üzemanyag-kazetták használatát vezetik be.
Hamvas hangsúlyozta, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően csökken a környező terhelés, emellett több energiát tudnak előállítani: éves szinten az körülbelül 2 százalékos növekedést jelent a villamos energia termelésben. Ez nagyjából 80 ezer háztartás, azaz mintegy 250 ezer ember éves fogyasztásának felel meg. A blokkok üzembe helyezésével egy időben elkezdődtek azok a fejlesztések az atomerőműben, amelyek a biztonság szintéjének folyamatos növelését szolgálták, és amelyek javítják a hatékonyságot, a versenyképességet.
Baji Csaba, a tulajdonos MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy az üzemeltetés és karbantartás jó gyakorlata, illetve ezek a fejlesztések eredményezték azt, hogy az Országos Atomenergia Hivatal immár a kettes blokk esetében is engedélyezte az üzemidő- hosszabbítást. Ez az ország energiaellátásának biztonsága és függőségének csökkentése miatt nagy jelentőséggel bír, ugyanis ellenkező esetben a hazai termelési kapacitás több mint húsz százalékát kellene pótolni importból. Baji hozzátette, hogy több nemzetközi vizsgálat is igazolta, hogy a paksi atomerőmű kitűnő biztonsági színvonalat képvisel.
Hamvas István elmondta, hogy gazdasági indokok is alátámasztják az üzemidő meghosszabbítását: az üzemidő hosszabbításra fordított összegből semmilyen más megoldással nem lehetne ilyen mértékű termelő kapacitást létesíteni. A beruházásokat az erőmű saját forrásból finanszírozza, így állami forrásokra nem volt szükség.

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés