Újabb nyomok a lezuhant repülőgép ügyében

Napok óta az érdeklődés középpontjában van, a malajziai Boeing 777-es eltűnése. Ahogy az lenni szokott, egyből megindultak a találgatások és számos elmélet született a tragédia kapcsán. A tény azonban az, hogy még mindig nem tudni mi okozta a szerencsétlenséget. Nézzük, az elmúlt négy nap alatt milyen magyarázatokkal álltak elő a szakértők, és mire jutott a kutatás. A Malaysia Airlines MH370-es pekingi járata szombaton tűnt el az égről. Azért kell így fogalmaznunk, mivel jelenleg nincs egyetlen kézzelfogható bizonyíték sem a hatóságok kezében, ami alátámasztaná, hogy szerencsétlenség történt.

Mi történhetett?

A repülőgép balesetek eseteit elemezve, a kiváltó okok négy nagy csoportba sorolhatók. Az egyik leggyakoribb ok az időjárás, egy hirtelen kialakuló extrém körülmény könnyen végzetesség válhat. A repülés során az emberek egy gépre bízzák az életüket, éppen ezért természetesen előfordulnak meghibásodások, melyek súlyosságuktól függően szintén vezethetnek tragédiához. A technika mellett az emberi tényező sem elhanyagolható, számos példa volt már rá, hogy a szerencsétlenség a pilóta hibájából következett be. A negyedik csoportba pedig a gép elleni támadások tartoznak, ez a legritkább, de soha nem lehet kihagyni a számításból. A szakértők a pilóta hibáját, és az időjárási körülményeket kizárták a lehetséges okok köréből. A gép kapitánya ugyanis egy kifejezetten tapasztalt, a repülésnek élő pilóta volt, több mint 18 ezer óra repüléssel a háta mögött. Az időjárás is kedvező volt, és a gép ebből a szempontból is a legkedvezőbb magasságban repült az eltűnése idején. A nyomozás így értelemszerűen a géphiba, és a támadás irányába terelődött. Az utas listák ellenőrzése során aztán találtak is érdekességeket. Az utasok között több gyanús személy is feltűnt. Az egyik utas egy olyan kínai állampolgár útlevélszámával utazott, aki el sem hagyta az otthonát. Két utas pedig, lopott útlevelet használt. A baleset óta azonban eltelt annyi idő, hogy hasonló esetekben már jelentkezni szoktak a terroristák.

Amire nincs magyarázat?

A repülőgép eltűnése, számos megválaszolatlan kérdést vetett fel az elmúlt napokban. Az egyik a gép típusához kapcsolódik. A Boeing 777, az egyik legbiztonságosabb utasszállító repülőgép. Az a tény, hogy egyik pillanatról a másikra tűnt el újabb furcsaság. Hasonló esetekben, még hosszasan kapcsolatban van a repülőgép személyzete, a földi irányítással, mielőtt végleg megszakad a kapcsolat. Az észlelt gondokból egy lassabb folyamat során válik katasztrófa. Amennyiben a gép a tengerbe zuhant, a roncsok hiánya vár magyarázatra. Olyan esetekben, amikor a repülőgép egyben zuhan az óceánba, hamarosan megtalálják a darabjait. Ebben az esetben azonban, még semmit sem találtak. Egyes szakértők szerint ez úgy képzelhető el, hogy nagy magasságban felrobbant a gép, így az apró darabkák nagy területen oszlottak szét.

Mi várható a következő napokban

A kutatást nagyban befolyásolta, hogy egyes radar észlelések szerint, a gép letért az eredeti útvonaláról, tulajdonképpen visszafordult. Ezért a keresést nagyobb körben folytatják. Azóta egy vietnámi katonai gép, egy repülőgép ajtóhoz hasonló dolgot vélt felfedezni az érintett területen. Amennyiben ezek az új információk segítenek eljutni a roncshoz, hamarosan tisztábban láthatunk. A hozzátartozók lelki békéje érdekében is remélhető, hogy ez az eset nem gyarapítja a szellemjáratok sorát.

origo.hu

magyarhirlap.hu

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés