Új, minden eddiginél veszélyesebb kórokozó támadja a hazai szőlőültetvényeket

A szőlőt számos betegség megtámadhatja. Ezek közül a legveszélyesebb, az aranyszínű sárgaság fitoplazma. Fertőzés esetén, először csökken a terméshozam, majd pár év alatt kipusztulnak a tőkék is. A legnagyobb probléma, hogy jelenleg hatásos növényvédőszeres kezelés nem létezik ellene. Egy lehetőség van, a kórokozót terjesztő amerikai szőlőkabóca irtása. A múlt év augusztusában mutatták ki először az aranyszínű sárgaság kórokozóját, egy befogott szőlőkabócában, és azóta hazánk is veszélyeztetett a kifejezetten káros betegség szempontjából.

Mi az a fitoplazma, és milyen tüneteket okoz?

A fitoplazmák sejtfal nélküli baktériumok. A növény szállítószöveti rendszerében szaporodnak el, ezzel dugulásokat és egyéb problémákat okozva. A tünetek már kora tavasszal megjelenhetnek, árulkodó jel lehet például a késői rügyfakadás. A leveleken nyár közepe és vége felé jelennek meg a tünetek. Ezek a levél fonák felé sodródása, melytől a levél elkezd kanalasodni, majd jellegzetes háromszög alakot vesz fel. A végső stádiumban idő előtti sárgulás, vörösödés és papírszerű keménység jellemzi a leveleket. Azok a hajtások, amik megfertőződtek egyfajta lehajló, csüngő, szomorúfűzre emlékeztető alakot vesznek fel. A nyár második harmadában aztán, már elhalt vesszőket is észlelhet a szőlősgazda a tőkék között. A következő tavasszal pedig, a megmaradó rügyekből fejlődő virágok leszáradnak. A kórokozó fitoplazma, a növény háncsrészében él, önálló terjedésre nem képes, elsősorban fertőzött szaporítóanyaggal terjed tovább az egészséges ültetvényekre. A fertőzött tőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet évente, úgy hogy emellett a betegséggel érintett növények száma megtízszereződhet.

Hogyan került hazánkba a betegség?

Az amerikai szőlőkabóca, több mint negyven évvel ezelőtt került be Európába. Az első fertőzéseket Észak-Amerikából érkező behozott szaporítóanyagok okozták, melyekben tojás formában vészelte át az utazást. Az első károkat Franciaországból jelentették, majd innét terjedt tovább a többi európai országba. Magyarországon az első kabócaészlelések 2006-ban történtek. Legnagyobb számban az ország déli területein jelent meg, vélhetően természetes módon érkezve.

Hogyan lehet védekezni?

Az aranyszínű sárgaság elleni védekezés nem a szőlőültetvényen zajlik. Az igazán hatásos eredmény elérése érdekében a szőlőoltványok előállítása során kell nagy gonddal eljárni. Az oltványtermesztőknek figyelemmel kell lenniük a tünetekre. Ki kell szűrni a vizuálisan észlelhető tünetekkel bíró egyedeket. A mai bevett gyakorlat, hogy az oltványtermesztés során nem alkalmaznak rovaölőszeres védekezést. Az elkövetkezendő évek tapasztalatai lehet, hogy változást hoznak ezen a területen is.

hvg.hu

riskonline.hu

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés