Trükkös tolvajok járják a Veszprémi társasházakat

Az elmúlt időszakban, több trükkös tolvajról szóló híradást hallhattunk Veszprém városából. Sajnos egyre gyakoribb, hogy idős, sokszor szinte magatehetetlen embereket csapnak be. Az áldozatoktól pedig sokszor az utolsó nyugdíjból félretett forintjaikat lopják el. Nemrég egy 90 éves idős hölgyet és a házastársát rövidítették meg. Az eset érdekessége, hogy már másodszor jártak pórul az idős emberek. Mindkét alkalommal akkor jutottak be a lakásba a bűnözők, amíg a házaspár férfi tagja a kutyát sétáltatta. Az első esetnél a bácsit leszólította egy fiatalember az utcán. A beszélgetést azzal a kérdéssel indította, hogy ismer-e egy embert, akiről ő azt gondolja, hogy a bácsi az. Majd újabb kérdések következtek, hol lakik a bácsi, és így tovább. Az egésszel vélhetően az volt a célja, hogy az ablakból nézelődő feleség lássa a beszélgetést. Ezt követően ugyanis a tolvaj felment a lakásba, becsöngetett és úgy mutatkozott be, mint a bácsi egyik barátja. Az idős hölgyet a nevén szólította, így nem fogott gyanút. Amíg a tolvaj a fürdőszobába ment a néni a konyhában foglalatoskodott. Legalábbis így volt megbeszélve, mire azonban a néni a szobába visszaért már csak az ajtócsapódást hallotta. A bankból nem sokkal korábban kivett négymillió forintnak pedig, már csak a hűlt helyét találták. Ez természetesen nem lehet véletlen, a tolvajok valahonnét információval rendelkeztek a pénzről, és célzottan jöttek a címre. Hónapokkal később azzal az ürüggyel jutottak be a lakásba, hogy a nyugdíjjal együtt hamis pénz került a házaspárhoz. A tolvaj megkérte az idős hölgyet, hogy menjen át a másik szobába, és nézzen meg valamit az erkélyen. Ezalatt ő, természetesen munkába lendült és hatszázezer forintot zsákmányolt.

Az idős házaspár története megjelent a sajtóban, és azóta többen is jelentkeztek hasonló történetekkel. Egy Jutasi lakótelepen élő asszony véleménye szerint nála is ez a trükkös tolvaj tette tiszteletét. A módszer azonban még kifinomultabb és sokkal gátlástalanabb volt. Első körben egy hölgy kereste meg telefonon, egy állítólagos segítő szakszolgálat nevében. Megkérdezte van-e szükségük valamire, majd megállapodtak abban, hogy kiküldenek hozzájuk valakit, aki segít az ablakpucolásban. Másnap megjelent a lakásnál egy fiatalember, aki szeretett volna bejutni a lakásba. Mivel ablakpucoláshoz kértek segítséget vélhetően már az is gyanús volt, hogy az illető öltönyt viselt. Arra a kérdésre pedig, hogy takarítani jött-e nemleges választ adott. Az idős hölgy ekkor az illető személyi igazolványát kérte, de azt nem kapta meg, csak egy névjegykártyát. Nem tudhatjuk, hogyan végződött volna a beszélgetés, ha közben nem siet a felesége segítségére a lakásban tartózkodó férj, mivel a tolvaj nem volt hajlandó távozni. A férj megérkezése azonban jobb belátásra bírta.

Mivel az ilyen, és ehhez hasonló esetek nagyon megszaporodtak országszerte, nagyon óvatosnak kell lennünk. Idősebb embereknél hátrányt jelent, hogy egyrészt gyakran nem rendelkeznek a mai viszonyoknak megfelelő éberséggel. Abban a világban élték életük nagy részét, amikor kevésbé kellett óvatosnak lenni. Másrészt korukból fakadóan potenciális kiszemeltjei a tolvajoknak, akik náluk kisebb ellenállást, és valljuk be gyakran nagyobb hiszékenységet remélnek. A megoldás mindenképpen az, hogy idegeneket nem engedünk be a lakásba, bármilyen fedőtörténettel állnak is elő. Ha pedig gyanús telefonhívásokat kapunk érdeklődjünk a rendőrségen annak valóságtartalmáról. Ne feledjük, egy ilyen esetben nem az anyagi kár a legnagyobb baj, ami történhet velünk.

veol.hu

veol.hu

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés