Szénanátha? Így védekezhet ellene

A nyár, a burjánzó növényzet nem mindenkinek okoz felhőtlen örömet. Ilyenkor sokan szenvednek az allergiától és kellemetlen tüneteitől: viszkető, könnyes szemek, orrfolyás és folyamatos köhögés. Íme néhány tanács, hogy mivel csökkenthetjük a kellemetlenségeket.

Először is ne várjuk meg, amíg megjelennek a kellemetlen tünetek, aki antihisztamin gyógyszert szed, az vegyen be belőle már az első tünetek előtt. Ezek a szerek úgy működnek, hogy blokkolják az allergiáért felelős kémiai reakciókat. Érdemes szedésüket elkezdeni a szénanátha megindulása előtt egy kicsivel, mivel beletelik egy-két napba, amíg rendesen kifejtik hatásukat. Aki régóta küzd az allergiával, már elég tapasztalattal rendelkezik, hogy tudja, mikor robban be a szénanáthája.

Az orrjáratok tisztítására ezen felül használhatunk sóoldatot. Ez csökkenti az allergiás tüneteket, és megtisztítja az orrot az orrcsepp használata előtt. Hatékony trükk lehet, ha vazelinnel bekenjük az orrunk környékét, így a pollenek már ott elakadhatnak, és eleve nem jutnak be az orrba.

Egyénileg változó, hogy melyek azok a csonthéjjasok és gyümölcsök, amelyek súlyosbíthatják az allergiás reakciókat, ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia. Mindenesetre elmondható, hogy az alma, kivi, mandula, mogyoró, barack gyakran rontja a szénanáthától szenvedők állapotát. A szakemberek szerint a gyümölcsök és a diófélék lényegében olyanok, mint a pollenek, csak nagyobb változatban. Sokszor csak akkor vesztik el az allergén hatásukat, ha megfőzzük őket.

A napszemüveg szintén biztosíthat némi védelmet a pollenek ellen, ráadásul a gyulladt szemet is kíméli a napfénytől. Az allergiaszezon ideje alatt lehetőleg kerüljük a kerti munkát, és a ruhákat se a szabadba teregessük ki, mert azokkal behozhatjuk a lakásba a rájuk tapadt virágport. A kint voltunk a szabadban, akkor hazatérve mossunk hajat, zuhanyozzunk le és váltsunk ruhát. Szélsőséges esetben az ablakot is tartsuk csukva napközben és koraeste.

Sokszor ajánlják a mézfogyasztást is, de ez nem mindig működik. Mindenesetre, ha a méz otthonunk 15 kilométeres körzetéből származik, segíthet hozzászoktatni a szervezetet a helyi pollenekhez. Természetes antihisztaminként emellett a fokhagyma is szóba jöhet. A viszkető szemekre pedig egy hideg vízzel benedvesített törölköző nyújthat megoldást.

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés