Sok pénzt spórolhatunk meg a társasházak felújításával

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ most keddi tájékoztatása szerint továbbra is alacsony a többlakásos társasházak esetében az energetikai korszerűsítés, annak ellenére, hogy az épületek felújításával nagyon komoly mértékű, akár 40-50 százalékos energiamennyiséget is megspórolhatnak a lakástulajdonosok. Az "Energiahatékonyság közösen" projekt keretében hat európai ország szakértői próbálnak megoldást találni a beruházások akadályainak leküzdésére. Magyarországon az Energiaklub vesz részt a projektben.

Az Energiaklub felméréséből az derül ki, hogy a hazai lakosság mintegy ötöde tervezi csak lakásának felújítását a következő években. Közülük csak 28 százalék az, aki társasházban él, miközben a teljes magyar lakásállomány 34 százalékát az ilyen házak teszik ki. A felújítást a többség önerőből kívánja megvalósítani, csak a megkérdezett tulajdonosok 12 százaléka nyilatkozott úgy, hogy pályázati támogatásra vár, bankhitelt pedig csak 11 százalékuk venne fel ilyen célra. Nem növeli a felújítási kedvet a megtakarítási lehetőségek hiányos ismerete sem. Sokszor problémát okoz a szervezés és lebonyolítás, illetve az is akadályozza a folyamatokat, hogy az ilyen jellegű beruházások megvalósításához a társasházban lakók közös döntése szükséges.

Miközben a szakértők szerint ilyen munkálatokba csak átfogó műszaki és pénzügyi tervezés alapján lehet belevágni, addig a felmérés alapján elmondható, hogy csak minden negyedik beruházást előzi meg szakértői számítás. A lakásukat felújítók 60 százaléka a várakozásoknak megfelelő eredményt kapta. A lakásfenntartási költségek 22 százalékkal csökkentek átlagosan, különösen a homlokzati szigetelés hozott jelentős megtakarításokat.

A szakértői számítások szerint egy 32 lakásos gangos ház teljes hőszigetelése és nyílászáró-cseréje lakásonként 673 ezer forintba kerülne. Mivel ez évente mintegy 100 ezer forint megtakarítást is eredményezhet, a teljes beruházás megtérülne körülbelül hat év alatt. Az Energiaklub most négy fővárosi társasházat von be a nemzetközi "Energiahatékonyság közösen" projektbe. Ezzel a projekttel szeretnék bebizonyítani, hogy műszaki és pénzügyi szakértők bevonásával a lakók elegendő információhoz jutnak, amelyek alapján felelős döntést hozhatnak a korszerűsítésekről. Az Energiaklub kihangsúlyozta, hogy megfelelő szervezéssel és kommunikációval elkerülhetők a konfliktusok, és sikeres lehet egy ilyen jellegű beruházás.

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés