Nem éri meg az árát a bio zöldség?

A brit kormány tájékoztatása szerint nem érdemes bio gyümölcsökre és zöldségekre költeni a pénzt, mivel felmérések igazolják, messze nem egészségesebbek és táplálóbbak annyival, mint amennyivel többe kerülnek. A Pénzcentrum kikérte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének véleményét a kérdéssel kapcsolatban.

Abban nincs vita, hogy egészségünk megőrzése érdekében érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Ugyanakkor nincs teljes egyetértés abban, hogy bioterméket válasszunk, ami teljesen vegyszermentes, vagy megteszi a „rendes” gyümölcs, esetleg konzerv, illetve mirelit is.

A brit kormány egyik tisztségviselője nemrég úgy nyilatkozott, hogy a bio zöldségek vásárlása pénzpazarlás, mivel nem egészségesebbek annyival, mint amennyivel drágábbak. Mint elmondta, a konzerv és fagyasztott termékek hasonlóképpen egészségesek.

A hazai táplálkozáskutató szakemberek úgy vélik, nem kell feltétlenül ragaszkodnunk a bio élelmiszerekhez. Györki Niké, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) munkatársa úgy gondolja, a helyi idénygyümölcsök és zöldségek fogyasztása teljesen megfelelő egy egészséges szervezetnek. Viszont érdemes odafigyelni, hogy valóban helyi áruról legyen szó, mivel az import termékek a hosszú szállítási idő miatt olyan vegyszerekkel vannak kezelve, amelyek rontják a minőséget. A bio zöldségek és gyümölcsök mellett nem sok minden szól, ár-érték arányuk nagyon rossz, a hazai idénytermények felveszik velük a versenyt. Aki megengedheti magának, az persze fogyassza őket bátran, egyes esetekben pedig – például daganatos betegségek kezelésekor - kifejezetten ajánlatos a vegyszermentes táplálkozás.

Fontos, hogy résen legyünk: nem minden bio, ami annak látszik. Megtévesztők lehetnek a natúr és reform termékek, amelyeknek ára és csomagolása sokszor emlékeztet a biora. Ezek termesztésekor azonban nem tilos a vegyszerek alkalmazása, és a felsorolt feliratokat sem találjuk meg rajtuk.

Télen ugyan nehezebb friss, helyi terményhez jutni, de jobban jár a szervezetünk, ha megmaradunk az idénykínálatnál. A fagyasztott termékek esetében ugyanis csökken a vitamintartalom, a konzervek pedig sok sót és cukrot tartalmaznak a tartósítás érdekében.

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés