Milyen lett az ország főtere? Jó. Megtudhatja miért.

Az elmúlt évtizedekben, számos tér újult meg hazánkban. Szinte mindegyik kapcsán voltak kisebb-nagyobb viták. Ezek általában a következő témák körül forogtak. Mennyire legyen újító az átalakítás? Sokan ugyanis ragaszkodnak a meglévő tereikhez, ők úgy gondolják, egy felújítás is elegendő lenne. Mennyiben változzon a funkciója? Egy tér, a kialakításától függően számos funkciót betölthet. Lehet egy parkszerűbb, a sétálókat kiszolgáló terület. Vannak olyanok, melyek inkább a rendezvények megtartásának kedveznek. Egy nagyobb átalakítás során érdemes átgondolni a téren keresztül menő, vagy hozzá csatlakozó közlekedési útvonalakat, és esetlegesen szabályozni a járművek forgalmát. Szóval egy ilyen feladat mindig nagyon komplex. Rengeteg elvárásnak kell megfelelni, és egy központi teret a település lakói mindig erősen a magukénak éreznek, így általában érzékenyek az eseményekre. Nem volt ez másképp, a Kossuth tér átalakítása során sem. Sőt mivel ez tulajdonképpen az ország főtere hatványozottabban jelentkeztek a konfliktusforrások. Itt a konkrét átalakítási szándékok mellett gyakran ideológiai, vagy pártpolitikai csatározások színterévé is vált a beruházás. Most viszont, hogy elkészült lehull a lepel. Kiderül mennyiben hatja át esetlegesen egy eszme a teret. A változások összessége kiad-e egy ideológiai eltolódást a tér hangulatában, és kiderül az is, hogy mennyire használható az új terület. Nézzük az eredményeket.

Térkövezés klímával

A térfelújítások során alapvető, hogy a korábbi burkolatot cserélik, vagy nagyban felújítják. Amennyiben csere történik a leggyakoribb probléma a kivitelezés minősége. Mivel egy ilyen projektnél a legnagyobb pénz ebben a munkálatban van, értelemszerűen ezen kiadáson faragnak a legtöbbet a kivitelezők. Ezért rossz minőségű a burkolat, nem megfelelő az aljzat és még sorolhatnánk. Az eredmény pedig általában siralmas. Szinte nincs olyan terünk, ahol ne mozdultak volna el a burkolóelemek, ne süllyedne vagy púposodna valahol. Úgy néz ki, a Kossuth tér esetében minőségi munka készült. A középső nagy felületet szürke gránit, máshol pedig szürke andezit fedi. A kövek egyenként 200 kilósak, kettő és fél millió van belőlük, ami 24 ezer tonnának felel meg, és 55 ezer négyzetméter leburkolására elegendő. Ekkora kövezett felületen azonban, nyári melegben nem lenne kellemes tartózkodni. Ennek megoldására egy automata klímaberendezést építettek a térbe. Bizonyos hőfok felett, fúvókákból vízpárát fújnak a térre.

A zászlórúd és a félárbocos zászló

A tér közepén helyezkedik el, a gigantikusnak mondható 33 méteres zászlórúd. A rúd tesztjei befejeződtek, így felkerülhetett a 7x4 méteres nemzeti színű lobogó. A rúd kialakítása miatt azonban csak 28 méterig tudják felhúzni, így jelenleg érdekes látványt nyújt.

József Attila és a Duna

Egy másik vitatott kérdés, József Attila helye a Kossuth téren. Mindössze 10 métert változott a helyszín, de annyira érzékeny témát érintett vele az építész, hogy komoly felzúdulás követte az áthelyezést. Meg lehet nyugodni, a szobor jelenlegi elhelyezése méltóbb a zseni költőhöz. A Dunára néző szobor, kiváló találkozó és pihenőhelye lehet a turistáknak is.
A közlekedés

A tér átalakítás során a koncepció része volt, hogy a kettes villamoson és a kerékpárosokon kívül minden közlekedési eszközt kitiltanak a térről. Ezzel tovább növelve a látogatók térérzetét és a tér használhatóságát.

A munkálatok eredményeként összességében egy barátságosabb, átgondoltabb és használhatóbb teret kapott a főváros és az egész ország.

hvg.hu

cink.hu

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés