Miért olyan nehéz a választás?

Életünk során rengeteg döntést kell meghoznunk. Ezek közt vannak jelentéktelenek is, amelyekről hamar meg is feledkezünk, de olyanok is akadnak szép számmal, amelyek az egész életünkre kihatással vannak. A személyiségünk nagyban meghatározza azt, hogy egy-egy kérdésben mennyire döntünk gyorsan, egy azonban biztos, a döntés meghozatala során mindenki hasonló lelki folyamatokon megy keresztül. De miért olyan nehéz néha a döntés? Ennek több oka is lehet, például azért, mert nem szeretnénk lemondani egyik lehetőségről sem végleg. Így hát mérlegelünk, tépelődünk, és azt érezzük, az lenne a legjobb döntés, ha nem döntenénk. A lehetséges végkimeneteleken való gondolkozás, az álmodozás ugyanis abban a hitben tarthat minket, hogy tényleg sikerül mindent kipróbálnunk és semmiről sem maradunk le.
Tegyük fel, hogy két munkahely között kell választanunk: az egyik esetben nem kell sokat dolgoznunk ugyan, de a pénz is kevesebb, míg a másik helyen rengeteg a túlóra, de a fizetés is magasabb. Míg gondolkodunk több szempontból is végigvesszük a kérdést. Mit kezdenénk a szabadidővel? És mit a több pénzzel? Ahogy álmodozunk, úgy egyre inkább elkezdünk kötődni mindkét kimenetelhez, és egyikről sem akarunk lemondani. Ilyenkor bizony nehéz a választás.
Ugyanakkor önbizalomhiány, gátlásosság, túlzott aggodalmasság is állhat a döntésképtelenség hátterében. Az ilyen ember szeretne jól dönteni, de ahogy átgondolja a kérdést egyre újabb és újabb szempontok vetődhetnek fel, amelyek hol ide, hol oda billentik a mérleg nyelvét. Ezért bár sokszor elkötelezi magát egy irányba, később mégis visszakozik, ha újabb érv merül fel benne a másik lehetőséggel kapcsolatban.
Nehezítheti a döntéseinket az is, ha a döntéssel olyan új élethelyzetbe kerülünk, amelyre nem érezzük magunkat elég érettnek vagy felkészültnek. Sokan nehezen adják fel a függetlenségüket vagy egy számukra fontos hobbijukat. Ilyenkor jön az időhúzás, a döntések halogatása. Ebben az a legnagyobb veszély, hogy idővel csak nehezebb lesz a döntés, és az is megtörténhet, hogy egy idő után a döntés már korántsem jár annyi előnnyel mint korábban. Más szóval, ha nem tudjuk magunkat elkötelezni, akkor előfordulhat, hogy a partnerünk megunja a dolgot, és továbblép.
A legnehezebb helyzetben azok vannak, akiket a zsigeri félelem bénít meg. Ők tudják, hogy dönteniük kellene, de a rettegés a változástól végül döntésképtelenséghez vezet.

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés