Megkezdődtek a veszprémi Gizella Napok

Jó hír a kultúra szerelmeseinek, hogy szerdán megkezdődött Veszprém egyik legfontosabb kulturális rendezvénysorozata, a Gizella Napok Művészeti Fesztivál. A rangos esemény immáron 23. alkalommal kerül megrendezésre, május 7. és 11. között. A program kereteiben idén először rendezik meg a Magyar Értékek és Hungarikumok Ünnepét.

Az eseménysorozat a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben tartott megnyitón vette kezdetét, ahol a város jelentős vallási és történelmi gyökereihez híven kiállítás nyílik “Veszprém, a királynék városa – Gizella királyné és a királyné-koronázási jog” címmel. A tárlaton köszöntőt mondott Márfi Gyula veszprémi érsek és Porga Gyula polgármester.

Csütörtökön Rainer Pál történész tart előadást Gizella királyné kultuszáról a Laczkó Dezső Múzeumban. Pénteken konferenciát rendeznek „Szaléziánumban Hitvallók, vértanúk és boldogok a huszadik században” címmel.

Az elkövetkező öt napban várhatóan mindenki megtalálja majd a számára legérdekesebb programokat, hiszen a történelmi témájú előadások mellett bőven lesz alkalom a kikapcsolódásra is. A rendezvényt számtalan komoly- és könnyűzenei program színesíti majd, továbbá táncprodukciók és egyéb kísérőrendezvények.

Könnyűzenei fronton igen széles választékkal várják a rendezvény szervezői az érdeklődőket. Csütörtökön a Hangvilla Színháztermében fellép a Cello Street nevű amerikai formáció, Matt Alber Grammy-díjas énekessel. Pénteken a Vad Fruttik és a N.O.H.A. várják koncertjükre a rajongókat. Szombat este a Várszínpadon Tóth Vera, Keresztes Ildikó és Varga Miklós előadásában hallgathatjuk meg Cserháti Zsuzsa és Máté Péter örökzöld dalait. A szombat esti program az Óváros téren ér véget, a Mystery Gang fellépésével.

A komolyzene kedvelőinek is lesz oka kimozdulni a hétvégén, és ellátogatni a megyeháza dísztermébe, ahol vasárnap a Gizella Nőikar és a budapesti Tavasz Nőikar tart koncertet.

Nem csalódnak majd azok sem, akik táncprodukciókra vágynak. A Honvéd Táncegyüttes fellépésére szombat este kerül sor a Várszínpadon, a Hangvilla Színháztermében pedig pénteken este szervez jótékonysági gálaelőadást a Veszprém-Passau Baráti Kör. A társaság az est bevételét a passaui Niederburg-kolostor és a Gizella-ereklye felújítására ajánlja fel.

Változatos kísérőrendezvények és gyerekprogramok is tarkítják a fesztivált. Az Óváros téren - az egész napos népművészeti kirakodóvásár mellett – fellép a Cimbaliband és az Alma Együttes. Vasárnap egész napos kézműves foglalkozások és a Kabóca Bábszínház várja a legifjabbakat. További kézműves programokkal, ügyességi játékokkal és hagyományőrző műsorokkal várja a családokat a nemrégiben megújult veszprémi sétálóutca is.

A Magyar Értékek és Hungarikumok Ünnepe igazi újdonság lesz idén, amely hungarikumok kiállításával és vásárával, gasztronómiai bemutatókkal és ételkóstolóval várja a hazai ízek szerelmeseit. A szokásos jelmezes felvonulás szombat délután indul a sétálóutcából a várba, ahol a tervek szerint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mond köszöntőt, majd Porga Gyula adja át az idei Gizella-díjakat.

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés