A forint alapú befektetésekben bíznak a magyarok

Tízből hat magyar csak a forint alapú befektetésekben bízik - derül ki a Fidelity Worldwide Investment online kutatásából. Az MTI-nek eljutatott felmérés szerint a legtöbben a deviza alapú befektetési alapokat bonyolultnak tartják, és úgy gondolják, hogy a devizaváltás költségei túl magasak. A vizsgálat szerint a befektetési jeggyel rendelkezők közül sokan (30 százalék) gondolják azt tévesen, hogy a külföldi cégek nem indítanak befektetéseket forintban.
A megkérdezettek közül csak néhány százalék válaszolt úgy, hogy befektetetéseit kizárólag külföldi pénznemben tartja, és csupán a felmérésben résztvevők harmada tart vegyesen forint és deviza alapú termékeket. A válaszadók fele nem utasította el a magas kockázattal járó befektetéseket, és szívesen választottak olyan konstrukciókat, ahol nincs tőkevédelem, a várható hozam pedig 15-25 százalék. Ehhez képest kevésbé számítanak népszerűnek a közepes kockázattal és kamatvárakozással járó befektetések.
A legnagyobb favoritok a magyar és a különféle európai alapok, de a megkérdezettek 25 százaléka az amerikai vagy ázsiai alapokat is kedveli. A nyersanyag és a pénzügyi ágazat számít a legnépszerűbb befektetésnek, de emellett az energiaszektor és az ingatlanpiac is közkedvelt a befektetők körében. A megkérdezettek háromnegyede a hazai alapkezelőket részesíti előnyben megtakarításai növelésére.
Al-Hilal Istvánt, a Fidelity magyarországi értékesítési vezetője nagyon meglepőnek tartja, hogy a felmérés szerint a magyarok közel harmada alig fektet bizalmat a külföldi nagy alapkezelőkbe. Ugyanakkor az is elmondható, hogy a megkérdezettek 60 százaléka úgy véli, hogy jobb lehetőségek is vannak a piacon annál, mint amit ő vásárol.
Jelenleg Magyarországon már közel ezer, bárki által elérhető alap közül lehet válogatni, de a válaszadók kétharmada ezzel nincs tisztában: a megkérdezettek 33 százaléka 1-2 alapban tartja a befektetéseit. Ilyen esetekben a szakértő azt tanácsolja, hogy érdemes olyan alapot választani, amely több lábon áll. Ilyenek például a rugalmas multi-asset alapok, amelyek esetében könnyebb változtatni a kitettségeken.
A Fidelity Worldwide Investment 24 országban van jelen, világszerte 192,8 milliárd euró értékben kezelt eszközökkel (Assets under Management) és 51,3 milliárd euró értékű adminisztrált eszközökkel (Assets under Administration) rendelkezik. Az osztrák, cseh, szlovák és magyar ügyfelek befektetései összesen 1,24 milliárd eurót tesznek ki.

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés