Ezeken a területeken fizetik a legkevesebb munkabért

Ugyan a statisztikák emelkedő bérekről beszélnek a versenyszférában, de korántsem minden területen ilyen jó a helyzet. Több olyan ágazat is van, ahol a munkavállalók akár tíz százalékkal is kevesebbet kereshetnek, mint egy évvel korábban. Pedig a növekedés látványosnak számít: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) bérekre irányuló első félév végi állapotot tükröző felmérése szerint a versenyszférában 268 730 forint volt az átlagos bruttó bér, ami 4 százalékkal haladja meg a 2013-as év hasonló időszakát. Amennyiben azonban megnézzük az egyes ágazatokat, akkor négy olyan területet is találunk, ahol csökkentek a keresetek. A gyógyszergyártás területén estek vissza leginkább a bérek, több mint tíz százalékkal, így ott a jelenlegei átlag bruttó havi bér 193 409 forint. A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása, a szociális ellátás, illetve a művészet, szórakoztatás, szabad idő területén se sokkal jobb a helyzet, ezekben az ágazatokban mintegy 5 százalék volt a csökkenés mértéke.
Ezzel szemben a pedagógusok béremelése 17 százalékos bérnövekedést hozott magával, így az átlag havi jövedelem bruttó 419 208 forint. Ez természetesen átlag keresetet jelent: az alacsonyabb fizetésű tanárok keresetét felhúzza a magasabb pozícióban dolgozó szakmabeliek fizetése. A legmagasabb bruttó béreket a kiadói tevékenység, hang- és filmfelvétel készítése, műsorszolgáltatás ágazatban mérték. Azoknak az átlagkeresete, akik ezeken a területeken tevékenykednek 559 081 forint.
Az információ, kommunikáció ágazat átlagos 553 343 forintos bére végzett a lista második helyén, ezt követi az információ-technológiai és egyéb információs szolgáltatások területe bruttó havi 535 763 forintos átlaggal.
A legrosszabb helyzetben azok vannak, akik a vendéglátásban dolgoznak mint alkalmazottak, az ő bruttó átlagbérük nem éri el a 150 ezer forintot sem. A lemaradó bérek ellenére az átlagos fizetések ugyanakkor 3,4 százalékkal nőttek a tavalyihoz képest. A leszakadás azért is számít látványosnak, mert a második legkisebb fizetést az egyéb szolgáltatás területén dolgozók kapták a vizsgált időszakban, átlagosan 176 549 forintot, ami 2,8 százalékos plusz eredménye.

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés