Évekig is eltarthat, mire a beteg a műtőbe kerül

A kórházi várólisták, úgy tűnik, csak nem akarnak rövidülni. Egyes esetekben akár hónapokat, sőt éveket is várni kell Magyarországon egy-egy műtéti ellátásra. Veszprémben azok járnak a legrosszabbul, akik térdprotézisműtétre várnak: a várakozás 554 nap. Igaz, ez még mindig messze jobb, mint az egri Marhot kórház, a maga 1800 napjával. De máshol sem jobb a helyzet, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint egy szürkehályogműtétre Pápán 45, Veszprémben 220, Ajkán 4 napot kell várni. A leghosszabb várólista a szombathelyi Markusovszky Kórházban van az országban, ott 600 napot kell várni erre a szemműtétre. Csípőprotézis beültetésére Veszprémben 529 napot kell várni, egy mandulaműtétre Pápán 22 nap után kerülhet sor, a Csolnoky kórházban 31 nap után. Legalább 29 nap, mire Veszprémben áteshet a beteg egy sérvműtéten implantátum beültetéssel, ugyanerre a műtétre Pápán tíz napot, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben egy napot, a Szent Donát Várpalota Kórház, Egészségügyi és Szolgáltató Kft.-nél pedig 49 napot kell várni.
A Csolnoky Ferenc Kórház valahol az országos középmezőnyben helyezkedik el a várólistáját tekintve – mondta Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója. A csípőprotézis műtétek esetében a várólista nem nőtt tovább, mivel arra év közben többletkvótát kaptak. A legproblémásabb terület a mágnesesrezonancia-vizsgálat, amelyre Veszprémben három hónapot kell várni. A hosszabb várólistát azonban az is magyarázza, hogy MRI ellátás szempontjából ide tartozik Komárom-Esztergom megye is. A CT-vizsgálatokra szintén többet kell várni, és egyes szakellátások esetében is előfordul, hogy akár egy hónapig is eltart, mire a beteg a szakorvoshoz kerül. A főigazgató szerint mindez az intézmény finanszírozási kvótájától függ: Veszprémben az országos átlaghoz képest 10 százalékkal kevesebb pénz jut vizsgálatokra. Hozzátette, hogy ennek ellenére havonta több tíz millió forintért végeznek el olyan vizsgálatokat, amelyekre nem futja a kvótából.
A vizsgálatok ára talán sokaknak indokolatlanul drágának tűnhet, de Rácz magyarázata szerint az eszközök beszerzése, és üzemeltetése nagyon sokba kerül. Példaként elmondta, hogy egy CT-berendezés havi karbantartási költsége körülbelül 5,5 millió forintot tesz ki.

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés