Egymillió ember szenved migréntől Magyarországon

Tizenkét milliárd forint támogatást kapott az államtól a NAP, a Nemzeti Agykutató Program. A cél, hogy a kutatásokkal olyan gyakorlati eredményekre jussanak, melyek a gyógyszerfejlesztést támogatják, és az orvosi ellátás javítását eredményezik. A négy évre szóló, kutatócsoportonként évi százmilliós támogatás valóban nagy lépés, de az Európai Unió és az Egyesült Államok már szintén indított hasonló céllal programokat, melyekre ennél az összegnél is nagyságrendekkel többet költenek. Az unió 2013 januárjában indította el Human Brain Projectet 1,2 milliárd eurós támogatással, érdemes megjegyezni, hogy ez az eddigi legnagyobb költségvetésű tudományos programja a közösségnek. Az Egyesült Államok Brain Initiative néven indított hasonló programot mely 3 milliárd dolláros keretből gazdálkodik.

Miért van rá szükség?

Az aggyal és annak betegségeivel összefüggésbe hozható tünetek, rendkívül gyakoriak. Az európai kontinens lakosságának közel egyharmada érintett valamilyen ideg, vagy elmebetegségben. Magyarországon a migrén népbetegségnek számít, hiszen minden tízedik, azaz közel egymillió ember szenved tőle. A stroke is nagy számban szedi az áldozatait, a negyvenezer esetből évente tizennyolcezer halálos kimenetelű. Az epilepsziások száma is igen magas, hozzávetőlegesen 80-100 ezren lehetnek. A másik indok, hogy a magyar kutatók rengeteg magas szintű szakmai eredménnyel büszkélkedhetnek ezen a területen. A harmadik indok sokkal földhözragadtabb, de talán ez magyarázza legjobban a kimagaslóan magas támogatást. Ez az ok pedig, hogy az agyi betegségben szenvedők kezelése nagyon drága. Meglepően hangzik, de az Európai Unióban az egészségügyi kiadások harmada megy el ilyen betegségek kezelésére. Ez jóval több, mint amennyit a rák, a cukorbetegség valamint a szív és érrendszeri megbetegedésekre együttesen költünk. Hogy miért ilyen magas ez a költség? Ennek még kíméletlenebbül racionális magyarázata van. Az agyi betegségben szenvedők hosszú ideig szorulnak kezelésre, sőt gyakran egyéb kereső családtagot is kivonnak a munka világából az otthoni ápolás megoldása miatt. A fent említett három betegségcsoport viszont általában gyors lefolyású, legtöbbször nagyon hamar a beteg halálához vezet.

Miért ilyen magasak a számok?

Ahogy azt már sok helyen hallhattuk a felgyorsult élet rengeteg stresszel jár. Közhelyesen hangzik, de ez a tény, a stressz feldolgozása pedig nagy terhet jelent az agynak. Ebből fakad aztán a sok mentális és neurológiai betegség, a depresszió, a pánikbetegség vagy a skizofrénia. A WHO előrejelzései szerint pedig ezek a számok csak emelkedni fognak, ha nem teszünk lépéseket a visszaszorításukra. A kutatások eredményeképpen olyan kezeléseket és gyógyszereket várnak a kutatók, melyek segítenek kordában tartani ezt a jelenséget. De addig is, mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy mentesüljünk a civilizációs ártalmaktól. A népbetegségnek számító migrén kezelésében például, számos alternatív gyógymód is komoly eredményeket érhet el. A nyaki csigolyákból eredő migrénes fájdalom kezelésében például, egy csontkovács lehet segítségünkre.

index.hu

farkasenergia.hu

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés