Bécs, az emberi jogok városa

Közel egy évbe került az előkészítés, de talán megérte a sok munka: az osztrák főváros mostantól az emberi jogok városa lesz. És hogy mindez mivel jár? Egyszerű: a jövőben ezután minden döntést úgy hoznak meg, hogy végig szem előtt tartják az emberi jogok alapelveit. Vállalják, hogy garantálják a diszkriminációmentességet mind a politikában, mind pedig a közigazgatás terén, és bevonják az embereket a döntéshozatalba.
Nem mintha Bécs eddig rosszul teljesített volna az emberi jogok területén, erről szó sincs. De 2014. december 19-én a város újabb mérföldkőhöz érkezik. A bécsi közgyűlés ugyanis ezen a napon fogadja majd el hivatalosan a „Bécs - Az Emberi Jogok Városa” című deklarációt, amelyben az osztrák főváros garantálja a magas szintű emberi jogi sztenderdek további biztosítását valamint vállalja a nemzetközi példakép szerepét.
Sandra Frauenberger városi tanácsos üdvözölte a vállalás tervét: „Ameddig a nőknek szexuális tartalmú megjegyzésekkel kell konfrontálódniuk, a bevándorlóknak a rasszizmus megnyilvánulásaival kell megküzdeniük és egyes körökben még mindig elfogadott a homo- és transzfóbia, addig még bőven akad tennivaló egy emberi jogok városában”.
A deklaráció egy közel egyéves előkészítő munka csúcspontja, amelynek Univ.-Prof. Manfred Nowak emberi jogi szakértő tanulmánya szolgált alapjául. Következő lépésben Bécs egy négy évre szóló intézkedéstervet dolgoz ki, intézményesíti az emberi jogi szempontokat a közigazgatásban és a politikában valamint belső és külső ellenőrzési rendszert hoz létre.
Az emberi jogok városának lenni nem kevesebbet jelent, mint hogy a város valamennyi döntését az emberi jogok elveinek figyelembe vételével készítik elő és hozzák meg, mindenki számára garantálják az emberi jogokat és javítanak a legsebezhetőbb társadalmi csoportok helyzetén. Ezen kívül a politika és a közigazgatás terén egyaránt visszaszorítják a diszkriminációt, valamint garantálják az emberek részvételét és bevonását a döntésekbe. A vállalás egyik másik fontos alapeleme a társadalom emberi jogi ismereteinek bővítése, szélesítése.
A világon elsőként – 1997-ben - Rosario városa vállalta magára ezt a címet Argentínában, az első európai város pedig, amely követte a példát, a spanyolországi Barcelona volt. Ausztriában nem Bécs lesz az egyetlen város, amely erre az útra lépet: eddig Graz és Salzburg kötelezte magát hivatalosan is, hogy minden döntését az emberi jogok elveihez igazítja.

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés