Átvették a Nobel-díjakat az idei kitüntetettek

Szerdán Stockholmban átadták az idei Nobel-díjakat. A ceremóniát, amelyet minden évben a díjat alapító svéd tudós, Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én tartanak, mindig élénk figyelemmel kíséri a világ, a díjátadást a svéd televízió közvetíti. Az ünnepséget követően a kitüntetettek egy banketten vehetnek részt, amelyen megjelenik a svéd királyi család is. Az idei díszvacsorára, majd az azt követő bálra 1250 vendég kapott meghívót.
A tudomány és az irodalom területén adható legjelentősebb elismerést XVI. Károly Gusztáv svéd király nyújtotta át a kitüntetetteknek az ünnepélyes ceremónián. Az idei évben az irodalmi Nobel-díjat a francia Patrick Modianonak ítélték oda, aki saját bevallása szerint „irreálisnak” tartja a megtiszteltetést, és láthatóan meghatódott a stockholmi koncertteremben megrendezett díjátadón. A Svéd Akadémia azonban nem osztotta a művész véleményét, indoklásuk szerint az író azzal érdemelte ki az elismerést, mert képes művészien megjeleníteni az emlékezést, és szavakba önteni a legmegfoghatatlanabb emberi sorsokat.
A fizikai Nobel-díjat három japán tudós kapta: Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Sudzsi, a kékfénykibocsátó dióda (kék LED) felfedezéséért. Erről a felfedezésről a három tudós egyébként előadást is tartott a Stockholmi Egyetemen, éppen a ceremónia előtt két nappal. Velük együtt most már 22-re emelkedett a japán származású Nobel-díjasok száma, akiknek csaknem a fele a fizika területén elért eredményekért részesült a rangos elismerésben.
Az amerikai Eric Betzig és William E. Moerner, valamint a német Stefan Hell vehette át a kémiai Nobel-díjat. Nekik köszönheti a világ, hogy az optikai képalkotó rendszerek már képesek nanométeres (a milliméter milliomod része) tartományban zajló folyamatokat is megfigyelni.
Közgazdasági Nobel-díjat kapott Jean Tirole, aki a toulouse-i Ipargazdasági Intézet (IDEI) Jean-Jacques Laffont Alapítványa elnöke és a Toulouse-i Fejlett Tanulmányok Intézete (IAST) alapító tagja. A 61 éve francia közgazdász munkássága abban segíti a kormányokat, hogy képesek legyenek olyan iparágak szabályozására is, amelyekben csak néhány erős cég tevékenykedik.
Az orvosi Nobel-díjat megosztva kapta az amerikai John O'Keefe, illetve a May-Britt és Edvard Moser házaspár, akik az agykutatás területén értek el komoly eredményeket. Ők az ötödik házaspár a Nobel-díj történetében, aki ebben a kitüntetésben részesülhettek, ráadásul az első norvég állampolgárságú díjazottak.
A Nobel-békedíjat az indiai Kailás Szatjárti és a pakisztáni Malala Juszafzai vehette át, akiket a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcukért tüntettek ki.

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés