20-30 évig még kitart a magyar nyugdíjrendszer

Ennyi időt adnak a szakértők a hazai nyugdíjrendszernek, utána a romló demográfiai tendenciák miatt nem lehet elkerülni az állami nyugdíjak visszaesését – derült ki a Portfolio Öngondoskodás 2014 konferenciáján. Ahogy a világ számos pontján, úgy Magyarországon is problémát okoz a társadalom elöregedése. Ahhoz, hogy nyugdíjunk legyen járulékfizetőt kell magunk mögé állítani. Botos Katalin véleménye szerint nem lehet egyértelműen azt állítani, hogy a következő 20-30 évben nincs probléma a nyugdíjrendszerünkkel. Foglalkozni kell addig is a kérdéssel, de utána nagyon nehezen tud majd az állam nyugdíjat fizetni.
A megfelelő döntések meghozatala csak egy része a probléma megoldásának, fontos a megfelelő kommunikáció is, ezen a téren viszont komoly gondok vannak hazánkban. Jelenleg ugyanis nem sokat hallani arról, hogy mi lesz a nyugdíjakkal 20-30 év múlva. Ezért fontos lenne, hogy a reformok kiterjedjenek a kommunikációra is: tudatosítani kell az emberekben, hogy a mostani járulékfizetésünkkel a szüleinkkel szembeni adósságunkat törlesztjük.
Ahhoz, hogy a probléma megoldódjon nem elég gyerekeket nevelni, fontos, hogy a gyerekek el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Ezen a területen ugyan állami segédlettel sikerült valamennyit javítani, de az idősek és a foglalkoztatottak aránya előbb-utóbb így is felborul majd, ha a jelenlegi tendencia érvényesül. Gondot okoz, hogy a 25-30 éves korosztály nem akar házasodni és gyereket vállalni, és sokan vannak, akik elhagyták az országot.
Ha az állami nyugdíjrendszerben nem lesz elég pénz, az állami nyugdíjnak csökkennie kell. Emiatt különösen felértékelődik az öngondoskodás szerepe, ami egyelőre még gyerekcipőben jár. Ahhoz, hogy 20 évre 100 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést érhessünk el mai árakon, nagymértékű megtakarítás szükséges: ha 20 év áll rendelkezésünkre, akkor havi ötvenezres megtakarításra van szükség. Ez az emberek többsége számára megvalósíthatatlan. Többletforrásra van szükség, a lakosságnak nyugdíjcélú megtakarítást kell felhalmoznia a fogyasztás rovására.
A konferencián elhangzottak tanulsága, hogy nem nőttek érdemben a nyugdíjcélú megtakarítások, hogy a lakosság nem rendelkezik elegendő pénzzel. A szakértők úgy vélik, hogy az emberek bíznak is az államban meg nem is. A magánnyugdípénztári rendszer kivezetése például rosszul volt kommunikálva, mert az emberek azt hitték, hogy az ő pénzük, pedig nem az volt. A szakértők úgy gondolják, hogy kötelezés nélkül nagyon nehéz lesz valóban nagy nyugdíj-megtakarítást felhalmozni.

Kategória: 
szárító
Senki nem gondolná, de a szobában szárított vizes ruhák is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A száradó ruhák miatt ugyanis akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami kedvez a különféle penészgombák elszaporodásának. Ezek belélegzése padig súlyos... Tovább...
További információk:

Bejelentkezés